fredag, mai 12, 2006

Vil du bli en blogger?

Hvis du har tenkt tanken på å starte din egen blogg, er det mange ting du bør gå igjennom hvis du har tenkt å ende opp med et resultet som du skal være riktig fornøyd med. Områder jeg kommer til å dekke i denne forbindelse er anskaffelse av blogg, og videredesigning av den.





Å blogge er det siste store i internettverdenen (bortsett fra 'hypen' Web 2.0, da) og du trenger ikke lengre å være flink til å programmere innen internettspråkene (selv om evnen ikke er en bakdel) for å en egen blogg. Det er faktisk det, alle kan faktisk nå få sin egen blogg og det helt gratis. Flere tjenester tilbyr nå gratis opprettelse av blogger. Disse tjenestene har ofte en betalingsversjon med ekstra muligheter (eksempelvis ekstra plass, innstillingsmuligheter, ekstra tjenester osv), men som oftest er gratisversjonen mer enn god nok for oss 'vanlige' bloggere. Hvis vi skulle trenge mer, er det jo bare å oppgradere. Noen av bloggtilbyderne gir deg også muligheten til å legge bloggen din på en egen server (hvis du har det da), og dette vil selvfølgelig gi deg større muligheter for kontroll og implementering, samt at plassbegrensningen selvfølgelig blir gjeldende for plassen di har tilgjengelig på din server. Det å legge bloggen på egen server krever dessverre endel kunnskaper innen språkene HTML, PHP og MySQL, og det er kanskje å sette seg vann over hodet hvis du går igang med dette prosjektet som nybegynner. Men, men det er jo lov å prøve seg.



Poenget er at det finnes mange muligheter og mange tilbydere av blogger rundt om på Internett, slik at det gjelder å holde tungen rett i munnen og hodet kaldt mens du tråler gjennom alle alternativene for å finne den tjenesten som passer ditt behov best. Sånn sagt, så er det i mange tilfeller lurt å danne seg en god ide om hva du har tenkt å blogge om (dette kan selvfølgelig endre seg over tid, men det vil føre til en viss peiling på hva dine behov i første omgang er), og tråle gjennom alternativene med behovene i bakhodet.



De største gratisalternativene for bloggtjenestetilbydere på markedet idag er:

  1. Blogger - Den mest kjente tilbyderen jeg vet om (kjøpt opp av Google), og som jeg nå bruker. Fordelen er at Blogger tilbyr mye lagringsplass (300 MB opplastede bilder) og har et lett publiseringssystem. Bakdelen er at den mangler endel veldig greie features som andre tilbydere har (eksempelvis kategorier). Fordelen er igjen da at bloggen din kan endres, og med litt bagrunnskunnskaper og litt research kan man finne greie løsninger på Internett som kan implementeres i bloggen din.
  2. Wordpress - Også en stor tilbyder. Prøvde denne en liten stund, men ble nødt til å bytte tilbake til Blogger da jeg fant ut at Wordpress sannsynligvis ikke tilbyr mer en en 20-30 MB plass på sine gratisblogger (leste dette i en artikkel, men jeg har ikke fått dette bekreftet så ta dette med en klype salt). Dette er kanskje ikke noe problem hvis du kan unnvære bilder, men hvis dette stemmer og du har tenkt å poste endel bilder er Blogger, eller å hoste bloggen din selv, eneste alternativer.
  3. LiveJournal - Dette alternativet er faktisk overraskende godt, selv om informasjonen kanskje er litt vanskelig å tolke. Det finnes to gratisalternativer: En reklamefri med store begrensninger og en reklamefinansiert med en opplastningsstørrelse på 1 GB. Jeg er dessverre ikke sikker på hvordan dette fungerer i praksis, men du laster ihvertfall opp (videoer, bilder osv) til en såkalt 'Scrapbook' hvor du kan stille dem ut (eksempelvis som et galleri). Jeg vil tro at dette har en direkte sammenheng med bloggen i LiveJournal, slik at du kan referere til bilder i din Scrapbook når du viser bilder i bloggen din. Det skulle da ihvertfall være mulig, selv om jeg ikke vet i hvilken grad dette er integrert i posteringsdelen. Vil du se nærmere på forskjellene mellom gratisalternativene, kan du gå her.
Det finnes også flere norske alternativer, som VGs Leserblogger (klikk her hvis du vil registrere deg), eller SOLs blogger, Gulesider.no gratis blogg, Bloggs.no (beta), Blogging.no (Dagbladet) m.m (se Mylder.no for liste over flere bloggtilbydere), mens andre internasjonalt kjente bloggtilbydere enten kun er i betalingsklasse eller beregnet på at du hoster selv (dette er selvsagt et overdrevet utsagn iogmed at det må finnes flere gratisblogger som du slipper å hoste selv, men det er ikke så mange virkelig store aktører der ute utenom de overnevnte, mener nå jeg).



OK, du har altså valg deg en bloggtilbyder som matcher dine behov, og du har på bakgrunn av ditt valg bestemt deg for hva bloggen din skal handle om. Da er det kun én liten detalj igjen (liten og lite, fru Blom), og det er selve utseendet og designen.



Denne delen blir selvsagt helt opp til deg siden det ikke er noe som tilsier at jeg skal kunne vite hva du liker. Det som imidlertid er verd å se på er hvorvidt den enkelte bloggtilbyder gir deg muligheten til å forandre på din blogg design. Hvis endringer ikke er mulig går jeg utifra at du valge denne type blogg på bakgrunn av dette, og at endringer ikke interesserer deg, dvs at utseendet er greit fra starten av. Javel, det er helt greit. Vi er alle forskjellige, men hvis du derimot er en person som liker å fikle og prøve nye ting, eller er interessert i webdesign osv. Da bør du tenke deg om før du velger bloggaktør, siden du da er avhengig av at tilbyderen gir deg mulighet til å forandre utseendet.



Med utgangspunkt i de tre hovedbloggtilbyderne jeg har presentert ovenfor, er det absolutt Blogger jeg kjenner og har fiklet mest med. Dette er også den av de overnevnte som hadde minst features fra starten, og dermed var det et pluss med muligheten for å endre utseendet. Jeg har endret utseendet en god del i forhold til hva som var utgangspunktet, og jeg kommer nok ikke til å stoppe her. Men det er nettopp derfor at Blogger passer meg så bra, nemlig at jeg ikke blir begrenset av tilbyderen. For hjelp til endringer av utseendet i Blogger har jeg benyttet blant annet Freshblog, Free BlogSpot Templates og phydeaux3. Det finnes et hav av steder på Internett hvor du kan søke råd om Blogger, nettopp fordi det er så kjent og så mange som bruker det. For direkte hjelp fra Blogger, gå til Blogger Help.



De andre to tilbyderne er jeg mindre kjent med, men er du interessert kan du starte på LiveJournals FAQ, eller WordPress' hjelpeside. WordPress skal visstnok, ifølge dem selv, ha en omfattende mulighet til å endre CSSen (malen) på bloggen, samt støtte for plugins og widgets (trolig kun på den hostede versjonen). Hvis du vil ha innspill til utseende på bloggen din, er det bare å ta en titt på Elliott Backs liste over, etter hans mening, de 10 best designede blogger.



Uansett hva du velger er det viktigste at du blir fornøyd. Det verste er å komme godt igang med en blogg for deretter å finne ut at det likevel er store begrensninger på bloggen som hindrer deg i å fortsette i det sporet du ønsker. Da må du enten forsøke å gå rundt problemet, eller flytte til en bedre egnet blogg. Hvis det siste er tilfellet er det bare å inderlig håpe at den har en importfunksjon (WordPress eksempelvis kan importere fra Blogger) slik at du slipper å overføre postene manuelt eller starte på nytt. GRØSS!!!



Lykke til, alle potensielle bloggere!